Πολλοί πιστεύουν ότι το πρόσωπο μας είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Για αυτό και όλοι μας προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να βελτιώσουμε την εμφάνιση μας: καλλυντικές κρέμες, μακιγιάζ, αποτρίχωση, θεραπείες ενυδάτωσης κλπ. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν μέχρι ενός σημείου.
Το πέρασμα του χρόνου αλλάζει το πρόσωπο μας με συνέπεια να εμφανίζονται χαλάρωση, ρυτίδες, σακούλες κάτω από τα μάτια και ένα κουρασμένο και ταλαιπωρημένο πρόσωπο. Ο μόνος τρόπος για να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα είναι με τη βοήθεια της Πλαστικής Χειρουργικής, η οποία μπορεί να δώσει άριστα και μόνιμα αποτελέσματα. Οι εγχύσεις Botox και Υαλουρονικού Οξέος από έναν εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό μπορεί να έχει άριστα αποτελέσματα για προβλήματα όπως ρυτίδες στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια, ρυτίδες γύρω από τα χείλη κλπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά τα σκευάσματα δεν επαρκούν και πρέπει να περάσουμε σε πιο δραστικές μεθόδους όπως βλεφαροπλαστική ή face lifting.

Πώς μπορώ να διατηρήσω ένα νεανικό και λαμπερό πρόσωπο; Μια καλή ενυδατική κρέμα περιποίησης προσώπου, το άφθονο νερό και η υγιής διατροφή βοηθάει στην ποιότητα του δέρματος. Αντίθετα το κάπνισμα και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επιβαρύνουν πολύ το δέρμα.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τις ρυτίδες του προσώπου μου; Υπάρχουν σκευάσματα όπως η βοτουλινική τοξίνη (Botox, Dysport κλπ), το υαλουρονικό οξύ (Restylane, Hyaluderm κλπ) και η μεσοθεραπεία τα οποία βοηθούν κατά πολύ την μείωση των ρυτίδων.

Τι είναι το Botox; Η αλλαντοτοξίνη παραλύει προσωρινά τους μύες του προσώπου και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται για την θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης. Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα ενέσιμο προϊόν και εφαρμόζεται κυρίως στις ρυτίδες του μετώπου, στο μεσόφρυο και σε αυτές γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας).

Πόσο συχνά μπορώ να κάνω Botox; Το Botox για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να γίνετε κάθε 6-8 μήνες.

Για πόσα χρόνια θα μπορώ να κάνω Botox; Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση. Μπορείτε να κάνετε όσες φορές είναι απαραίτητο, απλά μπορεί σε κάποια στιγμή ο οργανισμός να συνηθίσει και να μην αντιδρά (το φάρμακο να μην ‘δουλεύει’). Συνήθως σε αυτήν την περίπτωση το πρόσωπο σας δεν χρειάζεται πλέον Botox, αλλά κάτι πιο δραστικό όπως βλεφαροπλαστική ή face lifting.

Τι επιπλοκές έχει το Botox; Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες και παροδικές, όπως πονοκέφαλος, μικρές κοκκινίλες , ανισότητα στο ύψος των φρυδιών κλπ.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ (fillers); Το προϊόν είναι μη ζωικής προέλευσης σταθεροποιημένο υαλουρονικό οξύ και χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου του δέρματος του προσώπου. Ρυτίδες γύρω από τα χείλη, στις ρινοπαρειακές αύλακες, στο μεσόφρυο και γύρω από τα μάτια μπορούν να βελτιωθούν με την χρήση του υαλουρονικού οξέος.

Τι επιπλοκές έχει το υαλουρονικό οξύ; Οι ενέσεις είναι πολύ ασφαλείς και οι επιπλοκές είναι ελάχιστες και παροδικές (ερύθημα, οίδημα και εκχυμώσεις).

Τι είναι η μεσοθεραπεία; Είναι μια τεχνική ενυδάτωσης και αναζωογόνησης του δέρματος. Η μεσοθεραπεία είναι μια σχετικά απλή τεχνική η οποία προσδίδει εικόνα σύσφιξης και νεότητας στο πρόσωπο, στο λαιμό και στα χέρια. Γίνεται με πολλαπλές εγχύσεις μικρής ποσότητας υαλουρονικού οξέος στο δέρμα.

Που γίνονται οι θεραπείες αυτές; Αυτές οι θεραπείες γίνονται γρήγορα και ανώδυνα στο ιατρείο ενός Πλαστικού Χειρουργού και την ίδια ημέρα μπορείτε να γυρίσετε στις δουλειές σας. Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα αποκτάτε μια νεανική εμφάνιση, χωρίς ουλές στο πρόσωπο σας και χωρίς κανείς να καταλάβει ότι έχετε κάνει κάποια επέμβαση!

Ποιο υλικό πρέπει να χρησιμοποιήσω εγώ; Ανάλογα με το πρόβλημα σας ο Πλαστικός Χειρουργός θα κρίνει και θα χρησιμοποιήσει ένα ή περισσότερα σκευάσματα.

Μετά από ποια ηλικία μπορεί κάποιος (γυναίκα ή άντρας) να κάνει θεραπεία με αυτά τα σκευάσματα; Δεν έχει σημασία η ηλικία, αλλά το πόσες ρυτίδες έχετε. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος έχει ρυτίδες από πολύ νωρίς (30-35 ετών) και υπάρχουν άλλα άτομα τα οποία χρειάζονται κάποια θεραπεία πολύ αργότερα.

Πόσο ασφαλή είναι αυτά τα προϊόντα; Αυτές οι ενέσεις χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με πολύ καλά αποτελέσματα και με ελάχιστες επιπλοκές.

Τι πρέπει να κάνω για τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), και στο μέτωπο; Το Botox βοηθάει πάρα πολύ σε αυτές τις ρυτίδες και το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 6 μήνες.

Αν όμως οι ρυτίδες είναι πολύ βαθιές; Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστείτε συνδυασμό Botox και υαλουρονικού οξέος σε 1-2 συνεδρίες.

Τι πρέπει να κάνω για τις ρυτίδες κοντά στο στόμα και στη μύτη (ρινοπαρειακές αύλακες); Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ για το ‘γέμισμα’ σε αυτές τις βαθιές ρυτίδες και το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 6-8 μήνες.

Τι πρέπει να κάνω για τις μικρές ρυτίδες γύρω από το στόμα (του καπνιστού); Συνδυασμός Botox και υαλουρονικού οξέος σχεδόν εξαφανίζει αυτές τις ρυτίδες.

Τα χείλη μου είναι λεπτά και θα ήθελα να είναι πιο σαρκώδη, τι μπορεί να βοηθήσει; Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να κάνει καλύτερο περίγραμμα χειλέων και πιο πλούσια σαρκώδη χείλη, το αποτέλεσμα διαρκεί αρκετούς μήνες.

Δεν μου αρέσουν τα ζυγωματικά μου και θέλω να έχω πιο μεγάλα ‘μήλα’: Υπάρχει ένα ειδικό σκεύασμα υαλουρονικού οξέος το οποίο μπορεί να δώσει όγκο και να τονίσει τα ζυγωματικά σας.

Το πρόσωπο μου δείχνει ταλαιπωρημένο και κουρασμένο, τι μπορεί να μου δώσει περισσότερη λάμψη; Σε αυτήν την περίπτωση πολύ καλό αποτέλεσμα έχει η μεσοθεραπεία η οποία δίνει μια όψη φρεσκάδας και σύσφιξης. Ανάλογα με την ηλικία και την ποιότητα του δέρματος είναι απαραίτητη μια συνεδρία κάθε 3- 4 εβδομάδες, μπορεί να χρειαστούν 2-3 ή περισσότερες συνεδρίες.

Ο λαιμός μου δείχνει γερασμένος και έχει μικρές ρυτίδες, πως μπορώ να βελτιώσω την εμφάνιση του; Σε αυτήν την περίπτωση τόσο η μεσοθεραπεία όσο και το Botox μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Αν όμως ο λαιμός σας έχει μεγάλη χαλάρωση ή πολύ λίπος τότε θα χρειαστείτε κάποια άλλη τεχνική όπως face- lifting ή λιποαναρρόφηση.

Έχω ακούσει για ενέσεις κολλαγόνου ή σιλικόνης, εσείς τις συστήνετε; Αυτές οι ουσίες δεν χρησιμοποιούνται πλέον γιατί παρουσίασαν πολλές επιπλοκές (σιλικονόματα, κοκκιώματα κλπ) για αυτό και έχουν αποσυρθεί.

Τι μπορώ να κάνω για τις σακούλες κάτω από τα μάτια; Δυστυχώς αυτές οι τεχνικές δεν μπορούν να εξαφανίσουν τις σακούλες. Για αυτό το πρόβλημα η μόνη λύση είναι η βλεφαροπλαστική, η οποία γίνεται με τοπική νάρκωση στο χειρουργείο.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια πως μπορούν να φύγουν; Η αιτία για τους μαύρους κύκλους είναι συνήθως η κακή διατροφή, η κούραση και πιθανώς κάποιο πρόβλημα υγείας. Δυστυχώς το Botox και το Υαλουρονικό Οξύ δεν έχουν καλά αποτελέσματα για αυτό το πρόβλημα.

Όταν κάνω αυτές τις θεραπείες θα πονέσω; Αυτές οι ενέσεις πονάνε ελάχιστα, αλλά σε περίπτωση που κάποιος θέλει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια τοπική αναισθητική αλοιφή.

Μετά τη θεραπεία με αυτά τα προϊόντα θα έχω κάποια σημάδια; Μετά από τις εγχύσεις μπορείτε να γυρίσετε την ίδια ημέρα στη δουλειά σας και στις ασχολίες σας, και το μόνο που πιθανώς να φαίνεται είναι μια κοκκινίλα και μερικά τσιμπήματα, τα οποία κρύβονται με λίγο μακιγιάζ.

Αν κάνω αυτές τις θεραπείες θα το καταλάβει ο κόσμος; Οι εγχύσεις δεν αφήνουν ουλές, και ο κόσμος αυτό που θα αντικρίσει είναι ένα φωτεινό, νεανικό και ξεκούραστο πρόσωπο.

Πόσο κοστίζει το Botox; Η τιμή είναι 350-400 ευρώ ανάλογα με τον ιατρό. Το αποτέλεσμα γίνεται ορατό σε περίπου 7-10 ημέρες.

Πόσο κοστίζει το υαλουρονικό οξύ; Η τιμή είναι 350-400 ευρώ ανάλογα με τον ιατρό. Το αποτέλεσμα φαίνεται την ίδια ημέρα.

Πόσο κοστίζει η μεσοθεραπεία; Η τιμή είναι 250-300 ευρώ τη κάθε συνεδρία

Έχουν καλό αποτέλεσμα αυτές οι τεχνικές; Στα χέρια ενός εξειδικευμένου Πλαστικού Χειρουργού το Botox και το Υαλουρονικό Οξύ έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, οι ρυτίδες μειώνονται αισθητά και μπορούμε να επιτύχουμε ένα νεανικό, υγιές και λαμπερό πρόσωπο.

Αυτά τα προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από εξειδικευμένους Πλαστικούς Χειρουργούς, οι οποίοι με την πολυετή πείρα τους έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα για τη μείωση των ρυτίδων και τη διατήρηση της νεότητας.
Αυτές οι θεραπείες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επεμβάσεις όπως το face-lifting ή τη βλεφαροπλαστική αλλά μπορούν να συμβάλουν στην διατήρηση ενός νεανικού, σφριγηλού προσώπου.
Αν ενδιαφέρεστε για κάποια θεραπεία πρέπει να πληροφορηθείτε για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα αυτής από ένα ειδικό ιατρό και να πάρετε μια ώριμη και συνειδητή απόφαση. Μην ξεχνάτε ότι η απόφαση σας πρέπει να είναι καθαρά προσωπική, και ότι μια βελτιωμένη εμφάνιση μπορεί να σας τονώσει την αυτοπεποίθηση και να σας προσφέρει ικανοποίηση.