Το πέρασμα του χρόνου προκαλεί στο πρόσωπο ρυτίδες, τις οποίες όλοι μας αντιπαθούμε και προσπαθούμε είτε να αποφύγουμε είτε να θεραπεύσουμε. Για την ανάπλαση του προσώπου υπάρχουν διάφορες τεχνικές όπως θεραπείες λείζερ, ενέσιμα προϊόντα και χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μεμονομμένα είτε σε συνδυασμό. Τα ενέσιμα προϊόντα γίνονται γρήγορα και εύκολα στο ιατρείο του Πλαστικού Χειρουργού. Υπάρχουν διάφορα ενέσιμα: η Βοτουλινική Τοξίνη, το Υαλουρονικό Οξύ (fillers) και η μεσοθεραπεία, το κάθε ένα από αυτά έχει και διαφορετική ένδειξη. Με την κατάλληλη και επαναλαμβανόμενη χρήση αυτών, οι ασθενείς μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Οι εγχύσεις μπορεί να γίνουν και σε συνδυασμό με επεμβάσεις όπως face- lifting, laser, peeling, βλεφαροπλαστική κλπ. Ανάλογα με το πρόβλημα ο Πλαστικός Χειρουργός θα σας συστήσει ποιά είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Η βοτουλινική τοξίνη παραλύει προσωρινά τους μύες του προσώπου και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται για την θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης. Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα ενέσιμο προϊόν και εφαρμόζεται κυρίως για τις ρυτίδες του μετώπου και για αυτές γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας). Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται γύρω από τα χείλια ή στο λαιμό. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε 5-7 ημέρες και διαρκούν 3-6 μήνες. Για να διατηρηθεί το καλό αποτέλεσμα και να μην εμφανίζονται καινούριες ρυτίδες η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 μήνες. Για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η θεραπεία πρέπει να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό. Το ίδιο προϊόν χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία ημικρανίας, υπεριδρωσίας και του ραιβόκρανου (μυϊκός σπασμός στο λαιμό). Με αυτήν την τεχνική το αποτέλεσμα είναι ρυτίδες οι οποίες ‘σβήνουν’, ένα πρόσωπο σφριγηλό και μια πιο νεανική όψη.
Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως ασήμαντες. Επιπλοκές όπως εκχυμώσεις (μελανιές), μια μικρή πτώση του φρυδιού ή του βλεφάρου, ή πονοκέφαλος μπορεί να παρατηρηθούν αλλά είναι προσωρινές.Η τιμή του Botox κυμαίνεται από 350-450 ευρώ ανάλογα τον ιατρό.

Λ. Μιχαλάκη