Ερωτήσεις και Απαντήσεις από την Πλαστικό Χειρουργό Λουίζα Μιχαλάκη

Μια νέα, ασφαλής, ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος. Οι συσκευές Laser και AFT έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στο χώρο της αισθητικής ιατρικής. Με ελάχιστο κόπο και μικρό κόστος μπορείτε να ‘ξεφορτωθείτε’ αντιαισθητικά και δύσκολα προβλήματα όπως οι κηλίδες, η έντονη τριχοφυΐα, η ακμή και οι ευρυαγγείες. Τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα της εταιρείας Almalasers, τα οποία τα χρησιμοποιούν εξειδικευμένοι ιατροί μπορεί να δώσουν λύση σε πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα.

Ανάπλαση δέρματος προσώπου και λαιμού, σύσφιξη και μείωση των ρυτίδων, βελτίωση υφής του δέρματος και peeling μπορούν να επιτευχθούν με αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία. Η μέθοδος μας χρησιμοποιεί ιατρικά μηχανήμτα τα οποία έχουν τα πλεονεκτήματα μιας επεμβατικής θεραπείας και την ασφάλεια μιας μη επεμβατικής.

Ξέρω ότι το λέιζερ βοηθάει στην αποτρίχωση, είναι αλήθεια πως έχει και άλλες εφαρμογές; Υπάρχουν διάφορα μηχανήματα λέιζερ, τα οποία έχουν διαφορετικές εφαρμογές. Σήμερα υπάρχουν προηγμένα ιατρικά συστήματα λέιζερ τα οποία χρησιμοποιώντας διαφορετικές παραμέτρους αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα: πανάδες, αγγειακές βλάβες, ενεργή ακμή, ουλές από ακμή ή ανεμοβλογιά, ρυτίδες και χαλάρωση προσώπου κλπ.

Mετά το καλοκαίρι έχω παρουσιάσει πανάδες στο πρόσωπο, οι οποίες με ενοχλούν, μπορώ να κάνω κάτι; Αυτό είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα, το οποίο όμως έχει μια εύκολη λύση. Οι θεραπείες λέιζερ μπορεί να έχουν πολύ καλά και μόνιμα αποτελέσματα.

Οι κρέμες του εμπορίου για τις πανάδες στο πρόσωπο μπορούν να βοηθήσουν; Οι κρέμες αυτές έχουν μέτρια και παροδικά αποτελέσματα, και πρέπει να τις χρησιμοποιείται για χρόνια για να απομακρύνεται τις πανάδες. Αντίθετα οι θεραπείες λέιζερ μπορούν να σβήσουν τις πανάδες σε 2-4 συνεδρίες.

Οι πανάδες μπορούν να ξαναεμφανιστούν; Υπάρχουν άτομα τα οποία το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο και βγάζουν πανάδες πολύ εύκολα. Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον ήλιο, να χρησιμοποιούν πάντα μια καλή αντιηλιακή κρέμα και να κάνουν θεραπείες συντήρησης λέιζερ μια- δύο φορές το χρόνο.

Έχω παρατηρήσει και στα χέρια μου κάποιες καφέ κηλίδες; Οι καφέ κηλίδες μπορεί να είναι είτε από την ηλικία είτε από τον ήλιο, και δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Αν σας δυσαρεστούν μπορείτε να τις θεραπεύσετε με τα καινούριας τεχνολογίας λέιζερ τα οποία υπάρχουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την ενεργή ακμή; Αν η ακμή δεν αντιμετωπιστεί σωστά, τότε θα αφήσει μόνιμα σημάδια, τα οποία μετέπειτα είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθούν και τα οποία μπορούν να μας δημιουργήσουν ψυχολογικά προβλήματα.

Είμαι 15 χρονών, μπορώ να κάνω λέιζερ για την ακμή; Ναι, η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι ειδική για την ενεργή ακμή και χρησιμοποιείτε και σε εφήβους.

Οι κρέμες του εμπορίου, ο καθαρισμός προσώπου και οι βιταμίνες μπορούν να καταπολεμήσουν την ενεργό ακμή; Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν μέχρι ένα βαθμό, αλλά τα αποτελέσματα που θα δείτε με τις θεραπείες λέιζερ είναι εντυπωσιακά και μόνιμα.

Οι ουλές από ακμή ή από ανεμοβλογιά μπορούν να βελτιωθούν; Χρησιμοποιώντας 2-3 διαφορετικά είδη λέιζερ σε συνδυασμό με peeling, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ την υφή του δέρματος και να μειώσουμε τις ουλές προσφέροντας θεαματικά αποτελέσματα.

Οι αγγειακές δυσπλασίες στο πρόσωπο και στο σώμα έχουν λύση (αιμαγγειώματα, ευρυαγγείες κλπ); Μέχρι σήμερα προσπαθούσαμε είτε χειρουργικά είτε με ενέσιμα υλικά να βελτιώσουμε αυτές τις βλάβες, αλλά τα αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μέτρια. Για αυτό και τώρα έχει δημιουργηθεί μια καινούρια τεχνολογία λέιζερ ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις.

Έχω κιρσούς στα πόδια, τι πρέπει να κάνω; Καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν Αγγειοχειρουργό ή έναν Γενικό Χειρουργό για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάποιο αγγειοχειρουργικό πρόβλημα και μετά να επισκεφθείτε έναν Πλαστικό Χειρουργό για σας βοηθήσει για τα μικρά αγγεία.

Έχω μπλέ και κόκκινες ευρυαγγείες στα πόδια, τι μπορώ να κάνω; Οι ευρυαγγείες στα πόδια συνήθως καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια και η μόνη λύση είναι 2-5 συνεδρίες λέιζερ.

Το λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αιμαγγειώματα σε παιδιά; Τα αιμαγγειώματα στο πρόσωπο στα παιδιά χρείζουν μεγάλης προσοχής. Το λέιζερ μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ για τη θεραπεία σε παιδιά, είναι ανώδυνο, γρήγορο και έχει καλά και μόνιμα αποτελέσματα.

Έχω έντονη τριχοφυία στο πρόσωπο και στο σώμα και έχω δοκιμάσει τα πάντα, αλλά δεν έχω μείνει ικανοποιημένη. Δυστυχώς τα περισσότερα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά (κρέμες, αποτριχωτικές μηχανές, κερί κλπ) είναι επώδυνα και έχουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα. Σήμερα υπάρχουν αρκετά συστήματα λέιζερ, τα οποία μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα οριστικά.

Πόσες συνεδρίες χρειάζεται για να επιτύχουμε οριστική αποτρίχωση; Συνήθως είναι απαραίτητες 4-8 επισκέψεις, μια κάθε 4-6 εβδομάδες.

Έχει καλό αποτέλεσμα η αποτρίχωση με λέιζερ; Τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που υπάρχουν σήμερα μπορούν να χτυπήσουν την τρίχα και να αφήσουν ανέπαφο το υπόλοιπο δέρμα. Ανάμεσα σε δυο συνεδρίες μπορεί να βγούν κάποιες τρίχες οι οποίες είναι πιο αραιές, πιο αδύνατες και μεγαλώνουν πιο αργά. Αυτές οι τρίχες θα αντιμετωπιστούν σε μία επόμενη συνεδρία.

Έχω δοκιμάσει να κάνω αποτρίχωση με λείζερ στο παρελθόν αλλά δεν είχε αποτέλεσμα; Όλα τα μηχανήματα λέιζερ δεν έχουν την ίδια τεχνολογία και την ίδια δράση, για αυτό και αν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε μια θεραπεία πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, ο οποίος θα σας εγγυθεί ένα καλό αποτέλεσμα.

Πότε πρέπει να αρχίσω την αποτρίχωση; Το σωστό είναι να αρχίσετε τις συνεδρίες το φθινόπωρο, ώστε μέχρι την επόμενη άνοιξη το πρόβλημα σας να έχει λυθεί οριστικά.

Μπορώ να κάνω αποτρίχωση σε 2-3 περιοχές συγχρόνως (μπικίνι και πόδια ή πρόσωπο και μασχάλες); Ναι, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, μπορείτε να κάνετε αποτρίχωση σε όσα σημεία σας ενοχλούν.

Έχω ακούσει ότι μπορώ να κάνω λέιζερ για ανάπλαση και αντιγήρανση; Η χρήση των συκευών Laser και IPL πράγματι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για το δέρμα του προσώπου και του λαιμού.

Το πρόσωπο μου είναι κουρασμένο, με ρυτίδες και παρουσιάζει χαλάρωση, τι μπορώ να κάνω; Υπάρχουν διάφορες τεχνικές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν, και πρέπει να γίνει εκτεταμμένη συζήτηση μεταξύ του Πλαστικού Χειρουργού και του ασθενούς.

Εκτός από τις ενέσεις Botox και Υαλουρονικού Οξεός, μπορεί να με βοηθήσει το λέιζερ να αναζωογοννήσω το πρόσωπο μου; Τα ενέσιμα υλικά έχουν πολύ καλά αποτελέσματα αλλά σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αντιγήρανσης λέιζερ ανάλογα με το πρόβλημα σας.

Έχω κάνει ενέσεις Botox, μπορώ να κάνω και λέιζερ; Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε συνδυασμό θεραπείας λέιζερ και ενέσιμων υλικών, για να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

Το πρόσωπο μου έχει χαλάρωση, αλλά δεν θέλω να κάνω face lifting, μπορώ να κάνω κάτι άλλο; Με 3-4 συνεδρίες λέιζερ, μια κάθε 3-4 εβδομάδες μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα για το πρόβλημα της χαλάρωσης. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, σας προσφέρουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιεί διάφορες κεφαλές λέιζερ και το οποίο αντιμετωπίζει τη χαλάρωση σε βάθος.

Αν κάνω λέιζερ για σύσφιξη προσώπου θα μπορέσω να πάω τις επόμενες ημέρες στη δουλειά μου; Το λέιζερ δεν αφήνει σημάδια, παρά μόνο μια κοκκινίλα ή λίγο πρήξιμο, το οποίο διαρκεί για περίπου ένα 24ωρο. Για αυτό και αν κάνετε αυτές τις θεραπείες μπορείτε την επόμενη ημέρα να γυρίσετε κανονικά στις ασχολίες σας και να μην βγείτε από το πρόγραμμα σας.

Έχω κάνει χημικό peeling στο παρελθόν αλλά δεν έμεινα ευχαριστημένη, υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει το δέρμα μου; Σήμερα μπορούμε να κάνουμε peeling με λέιζερ, με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας, χωρίς καψίματα και φουσκάλες και με πολύ καλά αποτελέσματα.

Τι πρέπει να κάνω για το πρόσωπο μου: λέιζερ, εγχύσεις με ενέσιμα υλικά ή face- lifting; Η απάντηση αυτή θέλει πολύ προσοχή. Για να αποφασήσετε τι είναι το ιδανικό για εσάς πρέπει να επισκεφθείτε έναν Πλαστικό Χειρουργό, ο οποίος θα σας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής.

Το λέιζερ μπορεί να βοηθήσει το πρόσωπο μου να μείνει νεανικό και υγιές; Ο Πλαστικός Χειρουργός μπορεί να σας δώσει κάποιες λύσεις, αλλά και εσείς πρέπει να φροντίζετε το πρόσωπο σας όσο το δυνατό περισσότερο. Οι ενυδατικές κρέμες, η αντιηλιακή προστασία, η αποφυγή του καπνίσματος και η σωστή διατροφή συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.

Που γίνονται οι θεραπείες λέιζερ; Οι θεραπείες γίνονται στο ιατρείο από εξειδικευμένους ιατρούς με ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Πονάει η θεραπεία; Όχι, δεν χρειάζεται ούτε νάρκωση, ούτε και κάποια ειδική προετοιμασία. Το μόνο που μπορεί να νοιώσετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι κάποια μικρά τσιμπήματα και ένα αίσθημα ζέστης.

Πόσο χρόνο διαρκεί μια συνεδρία; Ανάλογα με το πρόβλημα, η συνεδρία διαρκεί από 10 λεπτά έως και μία ώρα.

Υπάρχουν επιπλοκές; Με τα τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα οι επιπλοκές είναι ελάχιστες: λίγο οίδημα (πρήξιμο), ή ερύθημα (κοκκινίλα) και αίσθημα φαγούρας είναι φυσιολογικό για 1-2 ημέρες.

Έχω ακούσει ότι μετά από λέιζερ μπορείς να πάθεις έγκαυμα; Αν αποφασίσετε να κάνετε κάποια θεραπεία καλό είναι να επισκεφθείτε έναν Πλαστικό Χειρουργό ο οποίος έχει τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό λέιζερ, και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του. Μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας τα οποία δεν τα χειρίζονται εξειδικευμένοι ιατροί μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Για αυτό και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές σας.

Πρέπει να προσέξω κάτι μετά από τη θεραπεία με το λέιζερ; Ανάλογα με την περίπτωση ο ιατρός θα σας δώσει οδηγίες. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να βάλετε κάποια ενυδατική ή αντιηλιακή κρέμα, μπορείτε από την πρώτη ημέρα να χρησιμοποιήσετε μεικάπ και καλό θα είναι να αποφύγετε για λίγες ημέρες την έκθεση στον ήλιο.

Πόσες συνεδρίες είναι απαραίτητες; Για κάθε περίπτωση υπάρχει και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζεται μετά από συνεννόηση με τον Πλαστικό Χειρουργό.

Ποιό είναι το κόστος για τις θεραπείες λέιζερ; Το κόστος είναι ανάλογα με το πρόβλημα (ευρυαγγείες, ρυτίδες, μελαγχρωματική βλάβη, ακμή κλπ) και με τις συνεδρίες στις οποίες θα υποβληθείτε. Σε γενικές γραμμές το κόστος είναι σε πολύ λογικές τιμές και είναι ασήμαντο αν το συγκρίνετε με το αποτέλεσμα το οποίο θα έχετε.

Λουίζα Μιχαλάκη