Το στήθος μου είναι πολύ μικρό, σχεδόν ανύπαρκτο, τι μπορώ να κάνω για να έχω ένα πλούσιο στήθος; Με τη βοήθεια της Πλαστικής Χειρουργικής και την αυξητική στήθους (τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης) μπορείτε να έχετε πολύ καλά και μόνιμα αποτελέσματα.

Είμαι 18 χρονών, μπορώ να κάνω αυξητική στήθους με σιλικόνες; Ναι, η ηλικία δεν παίζει ρόλο, διότι το στήθος μετά την ηλικία των 18 ετών δε μεγαλώνει και συνεπώς ο μόνος τρόπος να αυξήσετε το μέγεθος είναι με την τοποθέτηση σιλικονών.

Πως γίνεται η αυξητική στήθους; Γίνεται με γενική νάρκωση, διαρκεί περίπου 2 ώρες και μπορείτε να πάτε την ίδια ημέρα στο σπίτι σας.

Ποιές είναι οι επιπλοκές; Η αυξητική στήθους είναι μια πολύ συνηθισμένη επέμβαση και αν γίνει από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό τότε η πιθανότητα επιπλοκών (μόλυνση, αιμορραγία, αιμάτωμα κλπ) είναι πολύ μικρή.

Πονάει η τοποθέτηση σιλικονών; Οι περισσότερες γυναίκες μετά από το χειρουργείο παραπονιούνται για ένα αίσθημα τάσης και πίεσης και όχι για πόνο. Απλά παυσίπονα είναι αρκετά.

Οι σιλικόνες βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη; Ναι, και μαζί με τον ιατρό σας θα αποφασίσετε τι μέγεθος και τι σχήμα επιθυμείτε. Αυτή η απόφαση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να κάνετε μια εκτεταμένη συζήτηση με τον Πλαστικό Χειρουργό ώστε μετά το χειρουργείο να μείνετε απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

Θα έχω μεγάλες ουλές; Όχι. Υπάρχουν δυο τεχνικές, η μια αφήνει μια ουλή 5 εκατοστά στο κατώτερο τμήμα του μαστού, κοντά στο θώρακα, η οποία με την πάροδο του χρόνου σχεδόν εξαφανίζεται. Η δεύτερη τεχνική γίνεται με μία τομή γύρω από τη θηλή,η οποία και αυτή αφήνει μια ουλή πολύ καλής ποιότητας.

Αν υποβληθώ σε αυξητική στήθους με σιλικόνες θα μπορέσω να θηλάσω; Ναι, οι περισσότερες γυναίκες οι οποίες έχουν ενθέματα σιλικονών στο στήθος μπορούν να θηλάσουν κανονικά.

Έχω ακούσει στην τηλεόραση για κάποια περιστατικά στα οποία οι σιλικόνες έσπασαν, είναι αλήθεια αυτό; Στο παρελθόν είχαν συμβεί κάποια παρόμοια περιστατικά. Με την πάροδο του χρόνου όμως η τεχνολογία έχει εξελειχθεί σημαντικά, τα ενθέματα είναι πολύ καλής ποιότητας και αυτό πλέον είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Μία φίλη μου είχε βάλει σιλικόνες και μετά δημιουργήθηκε ‘κάψα’ και χρειάστηκε να υποβληθεί σε δεύτερη επέμβαση, μπορείτε να μου πείτε γιατί έγινε αυτό; Σε ορισμένες περιπτώσεις γύρω από τη σιλικόνη μπορεί ο οργανισμός να δημιουργήσει μια ‘μεμβράνη’, η οποία πιέζει τη σιλικόνη, αλλάζει το σχήμα του στήθους και μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Τι προκαλεί αυτήν την κάψα; Έχουν γίνει διάφορες μελέτες για αυτό το θέμα και έχουν ενοχοποιηθεί κάποια στοιχεία (μικροαιμορραγίες, μόλυνση, προδιάθεση του οργανισμού, τα γάντια των χειρουργών κλπ) αλλά κανένα από τα παραπάνω δεν έχει αποδειχτεί.

Τι κάνουμε αν δημιουργηθεί αυτή η κάψα; Αν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να ξαναμπείτε στο χειρουργείο, να αφαιρεθεί η κάψα και να τοποθετηθεί καινούριο ένθεμα σιλικόνης.

Οι σιλικόνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνο μαστού; Έχουν γίνει πολλές διεθνείς μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα, οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι σιλικόνες δεν έχουν σχέση με τον καρκίνο του μαστού και δεν αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου μαστού.

Οι σιλικόνες δυσκολεύουν την πραγματοποίηση μαστογραφίας; Σήμερα υπάρχουν πολλά διαγνωστικά κέντρα και πολλοί ιατροί ακτινολόγοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία στις μαστογραφίες σε γυναίκες που έχουν σιλικόνες. Για αυτό και δεν πρέπει να προβληματίζεστε για τη διενέργεια της μαστογραφίας.

Τι πρέπει να προσέχω μετά την τοποθέτηση σιλικονών; Για περίπου μια εβδομάδα να μην κάνετε απότομες κινήσεις, και να μην σηκώνετε πολλά βάρη. Μετά την δεύτερη εβδομάδα μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας συνήθειες.

Αν κάποιος ακουμπήσει το στήθος μου θα καταλάβει ότι έχω σιλικόνες; Αν η επέμβαση γίνει από έναν εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό και οι σιλικόνες τοποθετηθούν σωστά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι έχετε ενθέματα σιλικονών.

Για πόσα χρόνια διαρκεί το απότελεσμα της αυξητικής μαστών; Το όμορφο, πλούσιο στήθος που αποκτάτε με την τοποθέτηση σιλικονών διαρκεί για πολλά χρόνια, βέβαια σε περίπτωση που μείνετε έγκυος, χάσετε ή βάλετε πολλά κιλά τότε το σχήμα και το μέγεθος των μαστών σας μπορεί να αλλάξει.

Η αυξητική στήθους και η ανόρθωση στήθους είναι η ίδια επέμβαση; Όχι, αυξητική στήθους γίνεται όταν το στήθος είναι μικρό, ενώ ανόρθωση στήθους όταν αυτό είναι πεσμένο. Σε περίπτωση που το στήθος είναι μικρό και πεσμένο μπορεί να γίνει συνδυασμός ανόρθωσης και τοποθέτησης σιλικονών.

Δεν είμαι σίγουρη αν χρειάζομαι ανόρθωση ή τοποθέτηση σιλικονών; Αν αποφασίσετε να κάνετε κάποιο χειρουργείο στο στήθος, είναι απαραίτητο να γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση με έναν Πλαστικό Χειρουργό, και μαζί θα αποφασίσετε ποια είναι η κατάλληλη επέμβαση για εσάς.

Μετά από την εγκυμοσύνη βλέπω ότι το στήθος μου έχει χαλαρώσει και έχει ‘κρεμάσει’, τι μπορώ να κάνω; Αυτό είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα ακόμα και σε νέες γυναίκες, αλλά μπορείτε να έχετε μια μόνιμη λύση (για περίπου 7-8 χρόνια) μέσω της ανόρθωσης.

Έχω χάσει πολλά κιλά και το στήθος μου έχει πέσει και έχει ‘αδειάσει’; Και σε αυτήν την περίπτωση η μόνη λύση είναι η ανόρθωση μαστού.

Έχω διαβάσει σε κάποια περιοδικά ότι υπάρχουν μηχανήματα και κρέμες οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν το σχήμα του μαστού και να το ανορθώσουν; Μην υποβάλλετε το στήθος σας σε επικίνδυνες τεχνικές οι οποίες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αν θέλετε να βελτιώσετε το στήθος σας καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν Πλαστικό Χειρουργό και να μην επηρεάζεστε από διάφορα έντυπα αβέβαιης ποιότητας και προέλευσης.

Τι είναι η ανόρθωση στήθους; Είναι μια τεχνική η οποία μπορεί να βελτιώσει το σχήμα του πεσμένου στήθους. Γίνεται με γενική νάρκωση, διαρκεί περίπου 2-3 ώρες ανάλογα με την περίπτωση και την ίδια ημέρα πηγαίνετε σπίτι.

Τι επιπλοκές έχει; Ίσως η πιο σοβαρή ‘επιπλοκή’ που έχει είναι οι ουλές, οι οποίες θέλουν κάποιους μήνες για να βελτιωθούν.

Πώς είναι αυτές οι ουλές; Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, οι περισσότερες αφήνουν μια ουλή γύρω από τη θηλή και μία κάθετη ουλή. Αν η πτώση του μαστού είναι μεγάλη τότε μπορεί να υπάρξει και μια οριζόντια ουλή κοντά στο θώρακα.

Τα αποτελέσματα της ανόρθωσης για πόσο καιρό διαρκούν; Συνήθως για αρκετά χρόνια (7-8 και περισσότερα), απλά με το πέρασμα του χρόνου, με τη βαρύτητα και με τις αυξομειώσεις βάρους το σχήμα μπορεί να αλλάξει και το στήθος μπορεί να ‘πέσει’ πάλι.

Το στήθος μου είναι πολύ μεγάλο και πονάει η πλάτη μου και ο αυχένας μου, μπορώ να το μειώσω; Ναι, αυτό γίνεται με τη μειωτική μαστού, η οποία ανάλογα με την περίπτωση μικραίνει και ανορθώνει το στήθος.

Είμαι 20 χρονών και δεν έχω κάνει ακόμα παιδιά, μπορώ να κάνω μειωτική μαστού; Ναι, νέες κοπέλες οι οποίες πάσχουν από γιγαντομαστία ακόμα και αν δεν έχουν κάνει παιδιά μπορούν να κάνουν μειωτική μαστού. Δηλαδή αν το μέγεθος των μαστών, σας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα (δερματίτιδες κάτω από τους μαστούς, δυσκολία στην ένδυση, ψυχολογικά προβλήματα, αυχεναλγία κλπ) μπορείτε να υποβληθείτε σε μειωτική μαστού ανεξαρτήτου ηλικίας.

Πως γίνεται η μειωτική μαστού; Το χειρουργείο διαρκεί 3-4 ώρες, γίνεται με γενική νάρκωση και μπορείτε είτε να πάτε σπίτι την ίδια ημέρα ή να παραμείνετε για ένα βράδυ στο νοσοκομείο.

Ποιές είναι οι επιπλοκές της μειωτικής μαστού; Η μειωτική μαστού είναι ένα σοβαρό χειρουργείο με πολύ καλά αποτελέσματα και σπάνιες επιπλοκές: αιμάτωμα, μόλυνση, ασυμμετρία μαστών ή θηλών, υπαισθησία θηλής κλπ.

Είναι συχνές αυτές οι επιπλοκές; Όχι, αλλά όσο πιο μεγάλο και πεσμένο είναι το στήθος σας, τόσο πιο πιθανές είναι οι επιπλοκές.

Θα έχω ουλές μετά το χειρουργείο μειωτικής; Οι χειρουργοί πάντα προσπαθούν να κάνουν όσο μικρότερες και καλύτερης ποιότητας ουλές, οι οποίες να είναι ‘κρυμμένες’ σε σημεία που δεν φαίνονται. Παρόλα αυτά και η μειωτική μαστού αφήνει κάποια σημάδια πάνω στο μαστό, τα οποία με τον καιρό βελτιώνονται κατά πολύ.

Τα αποτελέσματα της μειωτικής για πόσο καιρό διαρκούν; Τα αποτελέσματα της μειωτικής είναι μόνιμα. Για αυτό και αν αποφασίσετε να μειώσετε το στήθος σας πρέπει να είστε απόλυτα σίγουρες ότι αυτό επιθυμείτε, διοτί αν αργότερα αλλάξετε γνώμη και θέλετε να το μεγαλώσετε θα χρειαστεί άλλη επέμβαση.

Τι πρέπει να προσέξω μετά την ανόρθωση/ μειωτική στήθους; Σε γενικές γραμμές η πρώτη εβδομάδα θέλει προσοχή για να μην χτυπήσετε το στήθος σας και σας προκαλέσει πόνο. Επίσης την πρώτη εβδομάδα θα χρειαστείτε 2-3 αλλαγές στα τραύματα αλλά από τη δεύτερη εβδομάδα μπορείτε να γυρίσετε στους κανονικούς σας ρυθμούς.

Θέλω να κάνω κάποιο χειρουργείο να φτιάξω το στήθος μου και συγχρόνως να φτιάξω και το σώμα μου, εσείς τι μου προτείνετε; Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το χειρουργείο στο μαστό να συνδυαστεί και με λιποαναρρόφηση στο σώμα ή κοιλιοπλαστική, απλά πρέπει να είναι κατανοητό ότι σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος ανάρρωσης αυξάνεται. Πρέπει να έχετε μια εκτεταμμένη συζήτηση με τον χειρουργό σας και να αποφασίσετε αν τα δυο χειρουργεία θα γίνουν μαζί, ή θα γίνουν με απόσταση 3-4 μηνών.

Έχω δει πολλές πληροφορίες στην τηλεόραση και στα περιοδικά και έχω μπερδευτεί, δεν ξέρω τι να πιστέψω; Καλό θα είναι αν ενδιαφέρεστε για κάποια επέμβαση να μιλήσετε προσωπικά με κάποιον Πλαστικό Χειρουργό, ο οποίος θα σας εξηγήσει ποια επέμβαση ταιριάζει σε εσάς και να μην επηρεάζεστε ιδιαίτερα από ‘ιστορίες’ που ακούτε από γνωστούς και φίλους.

Αν αποφασίσω να κάνω κάποια επέμβαση στο στήθος, τι πρέπει να κάνω; Πρέπει να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, ο οποίος θα σας εξετάσει και θα σας εξηγήσει όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επέμβασης. Ο χειρουργός θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας και θα σας συστήσει τι είναι το ιδανικό και το σωστό για εσάς.

Θέλω να κάνω χειρουργείο στο στήθος αλλά φοβάμαι πολύ τη νάρκωση; Τη σημερινή εποχή η γενική αναισθησία και η μέθη είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο. Πρίν από το χειρουργείο στο μαστό (και ανάλογα με το ιστορικό της κάθε κυρίας) κάνουμε εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα και σας εξετάζει ιατρός αναισθησιολόγος, με αποτέλεσμα να μειώνουμε κατά πολύ τα αναισθησιολογικά προβλήματα.

Εγώ θέλω να βελτιώσω το στήθος μου αλλά οι φίλοι μου, μου λένε ότι όλα αυτά τα χειρουργεία είναι περιττά και ματαιόδοξα; Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να φροντίσει το σώμα του, όπως αυτός ορίζει. Ένα όμορφο και υγιές στήθος μπορεί να σας τονώσει την αυτοπεποίθηση και να σας κάνει να αισθανθείτε όμορφα με τον εαυτό σας, για αυτό και η τελική απόφαση είναι δική σας.

Λ. Μιχαλάκη, Πλαστικός Χειρουργός, Επιμελήτρια στο Νοσ. Ερρίκος Ντυνάν