Το Πάσχα είναι μια περίοδος γιορτής για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, αλλά αν δεν προσέξουμε πολλές τραγωδίες μπορούν να συμβούν! Όταν πηγαίνουμε στην Εκκλησία να γιορτάσουμε το Θείο Πάσχα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί οι κίνδυνοι καραδοκούν.
Κάθε χρόνο πολλοί χρησιμοποιούν κροτίδες και δυναμητάκια για να δώσουν μια νότα λάμψης και χαράς στο Πάσχα, παρόλα αυτά αυτές οι κροτίδες μπορεί να έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα. Λίγοι γνωρίζουν ποσά ατυχήματα συμβαίνουν κάθε χρόνο και πόσοι άνθρωποι παθαίνουν σοβαρές ζημιές, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να είναι και μόνιμες.
Tραύματα, κακώσεις, ακρωτηριασμοί και εγκαύματα εξαιτίας των κροτίδων είναι πολύ συνηθισμένα φαινόμενα, τα οποία συμβαίνουν συνήθως είτε στα χέρια είτε στο πρόσωπο. Τα ατυχήματα αυτά συμβαίνουν τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και μπορεί να είναι από ελαφρά και ασήμαντα έως και ακρωτηριαστικά.

Τα τραύματα στο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην εμφάνιση του ανθρώπου, και όσο και αν προσπαθήσουν οι Πλαστικοί Χειρούργοι οι ούλες μπορεί να είναι μόνιμες και παραμορφωτικές. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα ατυχήματα ήταν τόσο σοβαρά που κάποιοι άνθρωποι έχασαν είτε την ακοή είτε την όραση τους.

Τα τραύματα στα χέρια μπορεί να είναι: κατάγματα, έλλειμμα δέρματος, ακρωτηριασμός, κλπ. Αυτά τα ατυχήματα μπορεί να αφορούν σε ένα ή και σε περισσότερα δάκτυλα ή και σε μερικές περιπτώσεις και σε καταστροφή ολόκληρου του χεριού. Ακρωτηριασμοί δάκτυλων αλλά και ολόκληρου του χεριού δεν είναι σπάνια φαινόμενα και έχουν δραματικά αποτελέσματα για το μέλλον του ασθενή. Ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί πολλά χειρουργεία, γυψονάρθηκα, φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία. Η αποκατάσταση του χεριού, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να κρατήσει από εβδομάδες έως και μήνες, και σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση του χεριού ποτέ δεν επανέρχεται στο φυσιολογικό. Σκεφτείτε ότι σε αυτό το διάστημα, ο άνθρωπος μένει χωρίς δουλεία, χωρίς εισόδημα και κάποιοι μπορεί να μην ξαναγυρίσουν ποτέ στο αρχικό τους επάγγελμα.

Τα εγκαύματα είναι πολύ συνηθισμένα λόγω των κροτίδων, συνήθως η εντόπιση τους είναι στα χέρια, στο πρόσωπο και ορισμένες φορές σε όλο το σώμα. Το έγκαυμα μπορεί να είναι επιφανειακό και με την κατάλληλη θεραπεία να επουλωθεί, και να μην δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον ασθενή. Τις περισσότερες φορές όμως τα εγκαύματα είναι βαθιά, χρειάζονται τοπική περιποίηση για εβδομάδες, χειρουργεία και φυσιοθεραπεία. Τα αποτελέσματα των εγκαυμάτων στο πρόσωπο μπορεί να είναι πολύ σημαντικά: παραμορφωτικές ούλες μπορεί να χαράξουν το πρόσωπο και ούτε οι επουλωτικές κρέμες ούτε και οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να βελτιώσουν την εμφάνιση. Τα εγκαύματα στα χέρια μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλες ζημίες, με ούλες, με μείωση της κινητικότητας και ακρωτηριασμούς.

Βαριές κακώσεις δεν συμβαίνουν πολύ συχνά αλλά όταν συμβούν, ανθρώπινες ζωές μπορούν να χαθούν. Αν μια κροτίδα εκραγεί μέσα σε στα χέρια κάποιου ανθρώπου ή σε πολύ μικρή απόσταση από κάποιον, τότε τα αποτελέσματα είναι περίπλοκα, και η ζωή του ανθρώπου κινδυνεύει από εσωτερική αιμορραγία, από κακώσεις εσωτερικών οργάνων, από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και από βαριά εκτεταμένα εγκαύματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις (τραύματα στο πρόσωπο και στα χέρια ή εγκαύματα) η κατάλληλη αντιμετώπιση είναι από έναν εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό.

Μπορούμε και φέτος να διασκεδάσουμε το Πάσχα με γλέντι, χορό, μεζέδες και καλή παρέα αλλά χωρίς κροτίδες. Για να έχουμε ένα ευτυχισμένο Πάσχα, να χαρούμε τους φίλους μας, την ύπαιθρο και τις λιχουδιές, ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί ώστε να μην θρηνήσουμε και φέτος θύματα!

Λ. ΜΙΧΑΛΑΚΗ