Τη σημερινή εποχή, δυστυχώς, λόγω της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής η παχυσαρκία αυξάνεται επικίνδυνα ακόμα και στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά τα οποία είναι παχύσαρκα συνήθως εξελίσσονται σε παχύσαρκους ενήλικες, οι οποίοι έχουν πολλά προβλήματα υγείας όπως σάκχαρο, υπέρταση, δερματικά προβλήματα, καρδιολογικά προβλήματα, αρθροπάθειες, ψυχολογικές διαταραχές κλπ. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι μια ομαδική προσπάθεια από διαιτολόγους, γενικούς χειρουργούς, ψυχολόγους και πλαστικούς χειρουργούς.

Οι επεμβάσεις γενικής χειρουργικής κατά της παχυσαρκίας (το μπαλονάκι, ο δακτύλιος, η γαστρική παράκαμψη κλπ), έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν διάφορες επεμβάσεις, η καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, και η μείωση του βάρους επέρχεται σε μερικούς μήνες, ανάλογα φυσικά και με την κάθε περίπτωση.

Τι γίνεται όμως μετά την απώλεια των περιττών κιλών; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι χάνουν 40- 50 ακόμα και 100 κιλά. Το πρόβλημα είναι ότι με αυτήν την τεράστια απώλεια βάρους επέρχεται χαλάρωση του δέρματος και παραμόρφωση του σώματος: περίσσεια δέρματος στην κοιλιά και στους μηρούς, πτώση των γλουτών, πτώση των μαστών κλπ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ναι μεν αυτά τα άτομα έχουν χάσει πολλά κιλά αλλά η εμφάνιση τους εξακολουθεί να είναι προβληματική και ακόμα δεν μπορούν να χαρούν το σώμα τους. Οι υποψήφιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι πιθανώς να χρειαστούν αρκετές επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν 6-12 μήνες μετά που σταθεροποιηθεί το βάρος τους. Η πλαστική χειρουργική με την εμπειρία χρόνων μπορεί να δώσει λύσεις.

Πτώση μαστών-Ανόρθωση Μαστών: με την απώλεια βάρους προκαλούνται αλλαγές στο σχήμα και στο μέγεθος των μαστών, με αποτέλεσμα το στήθος να χαλαρώνει και να ‘πέφτει’. Η μαστοπηξία ‘ανορθώνει’ το στήθος δίνοντας του μια όμορφη και νεανική εμφάνιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο μαστός είναι σχεδόν ‘άδειος’ και εκτός από ανόρθωση είναι απαραίτητη και η τοποθέτηση πρόθεσης σιλικόνης.

Κρεμάμενη κοιλία-Κοιλιοπλαστική: είναι σοβαρή επέμβαση με την οποία απομακρύνουμε περίσσεια δέρματος και λίπους από την κοιλιά και σφίγγουμε τους μύες της κοιλιάς. Ορισμένες φορές μπορεί να συνδυασθεί και με λιποαναρρόφηση στο πλαϊνό τμήμα της κοιλιάς. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και μόνιμο.

Περίσσεια δέρματος σε μηρούς, γλουτούς, βραχίονες-Ανόρθωση μηρών, γλουτών, βραχιόνων ( tanga lift, belt lift κλπ): μετά από μεγάλη απώλεια βάρους παρουσιάζεται χαλάρωση δέρματος (το δέρμα κρέμεται) σε διάφορα σημεία του σώματος. Η ανόρθωση μπορεί να δώσει στο σώμα ένα καλό, νεανικό σχήμα και να αφαιρέσει τη περίσσεια δέρματος.

Πριν από κάθε χειρουργείο γίνεται πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος, ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όλα αυτά τα χειρουργεία γίνονται με γενική νάρκωση ( ή τοπική νάρκωση και μέθη) και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 2- 3 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει συνδυασμός δυο επεμβάσεων όπως κοιλιοπλαστική και ανόρθωση μαστών ή ανόρθωση βραχιόνων και ανόρθωση μαστών. Επίσης, δυστυχώς, οι περισσότερες επεμβάσεις αφήνουν ουλές, οι οποίες με τον καιρό καλυτερεύουν αλλά σπανίως εξαφανίζονται τελείως.

Ο δρόμος από την παχυσαρκία προς ένα καλλίγραμμο σώμα είναι μακρύς και χρειάζεται αρκετή επιμονή και υπομονή, αλλά τα αποτελέσματα αξίζουν τον κόπο! Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες για μια επέμβαση καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό Πλαστικό Χειρουργό, ο οποίος θα μπορέσει να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Λ. Μιχαλάκη