Τα περιοδικά, οι διαφημίσεις και η τηλεόραση προβάλουν ανθρώπους με γυμνασμένο σώμα, τονισμένο μπούστο, όμορφα μακριά πόδια και μέση δαχτυλίδι. Η καθημερινότητα, το άγχος, η καθιστική ζωή και η κούραση πολλές φορές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα μας. Η σωστή διατροφή, η συστηματική άσκηση, η αποφυγή του τσιγάρου και του αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες είναι απαραίτητα στοιχεία για την υγεία μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως τα παραπάνω δεν επαρκούν, και υπάρχουν προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα.
Η Πλαστική Χειρουργική έχει την δύναμη να βελτίωσει την εμφάνιση βασισμένη στις γνώσεις και στις εμπειρίες χρόνων. Τα τελευταία χρόνια οι επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, και πλέον είναι συνηθισμένο φαινόμενο τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται περίπου 12.000- 15.000 επεμβάσεις Αισθητικής Χειρουργικής.
Η Πλαστική Χειρουργική δεν είναι πολυτέλεια, αντίθετα είναι και πρέπει να είναι προσιτή σε όλους μας. Δεν πρέπει να είστε ηθοποιός ή μοντέλο για να θέλετε να βελτιώσετε την εξωτερική σας εμφάνιση. Όλοι μας έχουμε δικαίωμα στην ομορφιά και για τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν λύση. Μπορεί να μην είστε ικανοποιημένοι με το πρόσωπο, το στήθος, τη κοιλιά ή τα πόδια σας, σκεφτείτε πολύ καλά τι σας απασχολεί και επισκεφτείτε ένα εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Πλαστική Χειρουργική περιλαμβάνει την Αισθητική και την Επανορθωτική Χειρουργική.
Η Αισθητική Χειρουργική μπορεί να σας βοηθήσει με διάφορους τρόπους:

Πρόσωπο: ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνει μια επέμβαση ή συνδυασμός επεμβάσεων.

  • Botox, Υαλουρονικό οξύ ή Μεσοθεραπεία: είναι τεχνικές με τις οποίες μειώνονται οι ρυτίδες, και το πρόσωπο έχει μια πιο νεανική και σφριγηλή εμφάνιση. Αυτές οι θεραπείες γίνονται γρήγορα στο ιατρείο, έχουν άμεσα αποτελέσματα και μπορείτε να γυρίσετε στις δραστηριότητες σας την ίδια ημέρα.
  • Facelift: είναι μια πολύ διαδεδομένη επέμβαση η οποία βελτιώνει τα σημάδια της γήρανσης: αφαιρεί το χαλαρωμένο δέρμα και την περίσσεια λίπους, μειώνει τις πτυχές στο λαιμό και έχει μόνιμα αποτελέσματα (10- 15 χρόνια).
  • Βλεφαροπλαστική: ανανεώνει την εμφάνιση των ματιών και απομακρύνει τις σακούλες γύρω από τα μάτια (αλλά δεν μειώνει τις ρυτίδες στο ‘πόδι της χήνας’ και τους μαύρους κύκλους!).
  • Ρινοπλαστική: μπορεί να διορθώσει το σχήμα ή το μέγεθος, να διορθώσει ένα παλαιό κάταγμα και να αποκαταστήσει προβλήματα στο διάφραγμα.
  • Ωτοπλαστική: βελτιώνει το σχήμα και το μέγεθος των αυτιών σας, και μπορεί να γίνει ακόμα και σε παιδική- εφηβική ηλικία.

Σώμα: ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνει μια επέμβαση ή συνδυασμός επεμβάσεων.

  • Λιποαναρρόφηση: τεχνική με την οποία αφαιρούμε λίπος από ανεπιθύμητα σημεία όπως γλουτούς, μηρούς, γόνατα, κοιλιά, λαιμό κλπ.
  • Κοιλιοπλαστική: επέμβαση με την οποία απομακρύνουμε περίσσεια δέρματος και λίπους από την κοιλιά και σφίγγουμε τους μύες της κοιλιάς (π.χ σε γυναίκες που έχουν κάνει πολλά παιδιά ή σε άτομα τα οποία έχουν χάσει πολλά κιλά και η κοιλιά τους ‘κρέμεται’).
  • Αυξητική Μαστών (σιλικόνες): είναι μια τεχνική η οποία βοηθάει γυναίκες οι οποίες έχουν μικρό μέγεθος μαστών.
  • Σμίκρυνση Μαστών: υποψήφιες για αυτήν την επέμβαση είναι γυναίκες με υπερβολικά πλούσιο στήθος, οι οποίες παρουσιάζουν πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, δερματικό ερεθισμό κάτω από τους μαστούς και δυσκολία στο να βρουν κατάλληλο ρουχισμό.
  • Ανόρθωση Μαστών: η γέννα, οι μεταβολές στο βάρος και το πέρασμα του χρόνου προκαλούν αλλαγές στο σχήμα και στο μέγεθος των μαστών, με αποτέλεσμα το στήθος να χαλαρώνει και να ‘πέφτει’. Η μαστοπηξία ‘ανορθώνει’ το στήθος δίνοντας του μια όμορφη και νεανική εμφάνιση.
  • Ανόρθωση Γλουτών- Μηρών ή Βραχιόνων: μετά από μεγάλη απώλεια βάρους ή λόγω ηλικίας παρουσιάζεται χαλάρωση δέρματος (το δέρμα κρέμεται) σε διάφορα σημεία του σώματος. Η ανόρθωση μπορεί να δώσει στο σώμα ένα καλό, νεανικό σχήμα και να διώξει το δέρμα που κρέμεται.

Η Επανορθωτική Χειρουργική ασχολείται με την αποκατάσταση τραυμάτων μετά από τροχαία, με ελλείμματα δέρματος και μαλακών μορίων, με τη θεραπεία του εγκαύματος και με την αντιμετώπιση όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος κλπ. Επίσης προβλήματα στα χέρια όπως γάγγλια, σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, τραύματα, Νόσος του Dupuytren κλπ μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία από έναν εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό.

Αν ενδιαφέρεστε για κάποια επέμβαση πρέπει να πληροφορηθείτε για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα αυτής από έναν ειδικό ιατρό και να πάρετε μια ώριμη και συνειδητή απόφαση. Οποιαδήποτε επέμβαση μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές (οι οποίες μπορεί να είναι και σοβαρές), για να μειώσετε τους κινδύνους πρέπει να διαλέξετε προσεκτικά σε ποιόν Πλαστικό Χειρουργό θα απευθυνθείτε και να ακολουθήσετε με προσοχή τις οδηγίες του.

Ας μην ξεχνάμε ότι βελτιώνοντας την εξωτερική μας εμφάνιση, αποκτούμε αυτοπεποίθηση η οποία μας βοηθάει στην κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Η σωστή ενημέρωση από έναν Πλαστικό Χειρουργό είναι το παν ώστε ο ενδιαφερόμενος να κατανοήσει αν και ποιά χειρουργική επέμβαση χρειάζεται. Γιατί να βλέπετε και να ζηλεύετε κάτι το οποίο μπορείτε και εσείς να το αποκτήσετε; Η απόφαση είναι δική σας και ο Πλαστικός Χειρουργός είναι εδώ για να σας δώσει τη λύση.

Από την Πλαστικό Χειρουργό Λουίζα Μιχαλάκη