Ακρωτηριάζουν τα μικρά δαχτυλάκια τους
για να μη στριμώχνονται τα πόδια τους στις γόβες
Της ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 6 Σεπτεμβρίου 2008)

Συχνά οι σχεδιαστές παπουτσιών,με τις στενές φόρμες και τα πολύ ψηλά τακούνια, ξεπερνούν τους νόμους της Φυσικής. Εκεί όπου ακόμη και τα πιο λεπτά πόδια μοιάζουν να «ασφυκτιούν», περιθώρια για… ασυμμετρίες στα δάχτυλα του ποδιού δεν υπάρχουν. Κάπως έτσι, οι πλαστικοί αποφάσισαν να βάλουν… το χεράκι τους –για την ακρίβεια το νυστέρι τους– και στα δάχτυλα των ποδιών.
H τελευταία προσθήκη στη λίστα των πλαστικών επεμβάσεων λέγεται «αισθητική επέμβαση ποδιών». Ακούγεται απίστευτο, όμως κάποιες γυναίκες ακρωτηριάζουν τα μικρά δαχτυλάκια τους για να μη… στριμώχνονται τα πόδια τους στις γόβες.
Την επέμβαση –που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Αμερική– προτιμούν γυναίκες καριέρας που, λόγω δουλειάς, είναι αναγκασμένες να φορούν πολλές ώρες τέτοια παπούτσια. Επίσης, γυναίκες που θα διακύβευαν τα πάντα προκειμένου… σαν άλλες Σταχτοπούτες να δεχθούν στα πόδια τους ένα ζευγάρι Manolo Blahnik ή Jimmy Choo. Η πλαστική στα δάχτυλα υπόσχεται όμορφα πόδια και μπορεί να συνίσταται σε κόντεμα και «ίσιωμα» των δαχτύλων, λέπτυνση ή πλήρη αφαίρεση του μικρού δαχτύλου, ώστε το πόδι να χωρά ανετότερα στις στενές ψηλοτάκουνες γόβες.

Οχι στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τέτοιες επεμβάσεις – «καλώς», σύμφωνα με την πλαστική χειρουργό, επιμελήτρια Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Λουίζα Μιχαλάκη– δεν γίνονται ακόμη. «Μια κοπέλα μού είχε ζητήσει παλαιότερα να της μικρύνω το πέλμα, όμως δεν δέχθηκα να το κάνω. Ο καλός πλαστικός πρέπει να αρνείται να κάνει ό,τι του ζητήσει ο ασθενής».
Οι αντιδρώντες σε αυτό το είδος των επεμβάσεων προβάλλουν το επιχείρημα ότι με τον ακρωτηριασμό κάποιου από τα δάχτυλα των ποδιών, τα υπόλοιπα φορτίζονται περισσότερο. Ωστόσο, όπως εξηγεί η κ. Μιχαλάκη, «από την αφαίρεση του μικρού δαχτύλου δεν προκύπτουν προβλήματα στην ισορροπία, ούτε με τις επεμβάσεις στο δεύτερο, τρίτο, τέταρτο δάχτυλο. Αν όμως κοντύνει κανείς το μεγάλο δάχτυλο, που παίζει σημαντικό ρόλο στο βάδισμα, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα».
Το παράδοξο είναι ότι ο σκοπός αυτών των επεμβάσεων, το να φορά κανείς ψηλοτάκουνα, τελικά μόνο στην ομορφιά δεν οδηγεί. Τα παπούτσια με σχήματα που δεν ταιριάζουν στο πόδι ή με στενό και μυτερό πρόσθιο μέρος ευνοούν την εμφάνιση κάλων, τύλων και παραμορφώσεων στα πόδια, όπως η σφυροδακτυλία.