Γυναικομαστία

Μια επίσκεψη σε έναν Πλαστικό Χειρουργό και μια λεπτομερής συζήτηση μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ποια επέμβαση μπορεί να σας βοηθήσει.

Γενικά – Ενδείξεις

Η γυναικομαστία (‘γυναικείο στήθος’ στους άντρες) είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα για το οποίο όμως ο κόσμος δεν συζητάει ανοιχτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις η γυναικομαστία μπορεί να είναι φυσιολογική και περνάει με την πάροδο του χρόνου όπως στην εφηβεία και στα ηλικιωμένα άτομα. Τα αίτια είναι πολλά: φάρμακα, όγκοι, ηπατική ανεπάρκεια, διάφορα σύνδρομα κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αίτιο είναι άγνωστο. Ο κατάλληλος ιατρός για να διορθώσει την γυναικομαστία και να δώσει ένα καλό σχήμα στους μαστούς είναι ο Πλαστικός Χειρουργός.
Η πάθηση μπορεί να είναι στον ένα μαστό ή και στους δύο, στην περίπτωση που υπάρχει γυναικομαστία μόνο στον ένα μαστό πρέπει να ελέγξουμε το στήθος για καρκίνο. Η πιθανότητα καρκίνου του μαστού στους άντρες είναι πολύ μικρή αλλά υπαρκτή.

Άντρες οι οποίοι είναι παχύσαρκοι μπορεί να παρουσιάσουν μεγάλο μέγεθος μαστών, δεν πρέπει όμως να υποβάλλονται αμέσως σε επέμβαση. Οι παχύσαρκοι πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις με την απώλεια βάρους οι μαστοί μειώνονται αισθητά και δεν υπάρχει λόγος χειρουργείου. Στην περίπτωση που μετά την απώλεια βάρους οι μαστοί είναι μεγάλοι και πτωτικοί, μπορεί να γίνει μια διορθωτική επέμβαση.

Τεχνική

Η επέμβαση γίνεται είτε με γενική νάρκωση είτε με τοπική αναισθησία και μέθη και διαρκεί 1-2 ώρες. Ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση του λίπους και του μαζικού αδένα από μια μικρή τομή ή μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί η περίσσεια δέρματος με αποτέλεσμα μια πιο μεγάλη τομή. Πολλές φορές γίνεται συνδυασμός λιποαναρρόφησης και μιας μικρής τομής γύρω από την θηλή από την οποία αφαιρείται μαζικός αδένας και λίπος. Αν ο μαστός είναι πολύ μεγάλος ή το δέρμα δεν έχει καθόλου ελαστικότητα τότε ο χειρουργός μπορεί να διαλέξει ένα πιο μεγάλο χειρουργείο (παρόμοιο με αυτό που γίνεται στην ανόρθωση μαστών στις γυναίκες).

Μετεγχειρητική Πορεία – Αποτελέσματα

Συνήθως ο ασθενής πηγαίνει σπίτι την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Πρέπει να φορέσετε έναν ελαστικό επίδεσμο γύρω από τον θώρακα για 2-4 εβδομάδες. Ανάλογα με το είδος της εργασίας σας μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητα σε 1- 3 εβδομάδες. Δεν πρέπει να κάνετε αθλήματα στα οποία μπορείτε να τραυματίσετε το θώρακα σας για τουλάχιστον 4 εβδομάδες (ποδόσφαιρο, μποξ, μπάσκετ, σκι κλπ).

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες όπως αιμάτωμα, μόλυνση, κακό αισθητικό αποτέλεσμα, μικρή ασυμμετρία στο σχήμα των θηλών, υπαισθησία στις θηλές (συνήθως παροδική). Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως μετά το χειρουργείο αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι σε 2-3 μήνες, όταν φεύγει όλο το οίδημα (πρήξιμο). Οι ουλές είναι συνήθως καλής ποιότητας και έχουν μικρό μέγεθος. Στην περίπτωση που προεγχειρητικά το στήθος έχει πολύ μεγάλο μέγεθος τότε οι μετεγχειρητικές ουλές είναι μεγάλες αλλά βελτιώνονται αισθητά με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η επέμβαση δίνει ένα καλό, φυσιολογικό σχήμα μαστού με όσο το δυνατόν μικρότερες ουλές. Το πρόβλημα της γυναικομαστίας είναι ενοχλητικό για τους άντρες και η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και μόνιμα.

Ανακαλύψτε περισσότερα


ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Κηφισίας 195 και Ιερέως Δούση 23 γωνία, Μαρούσι, Αθήνα

(+30) 210 612 7790

[email protected]