Αποκατάσταση καρκίνου μαστού

Μια επίσκεψη σε έναν Πλαστικό Χειρουργό και μια λεπτομερής συζήτηση μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ποια επέμβαση μπορεί να σας βοηθήσει.

Γενικά

Ο καρκίνος μαστού είναι μια πολύ τραυματική εμπειρία για κάθε γυναίκα, και για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ Γενικού Χειρουργού, Πλαστικού Χειρουργού, Ογκολόγου και Ψυχολόγου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνικές Πλαστικής Χειρουργικής, οι οποίες είναι άγνωστες ακόμα και σε ιατρούς πόσο μάλλον στο ευρύ κοινό. Μία γυναίκα δεν είναι απαραίτητο να μείνει ‘ακρωτηριασμένη’ για την υπόλοιπη ζωή της, αλλά μπορεί να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, ο οποίος μπορεί να της προτείνει κάποιες λύσεις. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και το θέμα είναι λεπτό, για αυτό και αν ενδιαφέρεστε για αποκατάσταση μαστού, καλό είναι να διαθέσετε χρόνο για να βρείτε την πιο σωστή λύση για εσάς.

Σε γενικές γραμμές να αναφέρουμε ότι η αποκατάσταση μαστού μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση διατατήρα ιστού και τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης είτε με τη χρήση μυϊκών κρημνών από το σώμα της ασθενούς ( με ή χωρίς τοποθέτηση σιλικόνης). Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει τόσο την ίδια ημέρα που θα γίνει η μαστεκτομή (άμεσα) όσο και μετά από μερικούς μήνες (έμμεσα).

Η τεχνική της αποκατάστασης εξαρτάται από:

 • Το στάδιο του καρκίνου.
 • Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζεται.
 • Το μέγεθος των μαστών που έχετε.
 • Το μέγεθος των μαστών που επιθυμείτε.
 • Το σωματότυπο σας (πολύ αδύνατη, παχύσαρκη κλπ).
 • Το αν επιθυμείτε οι δύο μαστοί σας να είναι συμμετρικοί (δηλαδή συμφωνείτε να χειρουργηθείτε και στον υγιή μαστό).
 • Το αν συμφωνείτε με την τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης.

Τεχνική

Η επέμβαση γίνεται είτε με γενική νάρκωση είτε με τοπική αναισθησία και μέθη και διαρκεί 1-2 ώρες. Ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση του λίπους και του μαζικού αδένα από μια μικρή τομή ή μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί η περίσσεια δέρματος με αποτέλεσμα μια πιο μεγάλη τομή. Πολλές φορές γίνεται συνδυασμός λιποαναρρόφησης και μιας μικρής τομής γύρω από την θηλή από την οποία αφαιρείται μαζικός αδένας και λίπος. Αν ο μαστός είναι πολύ μεγάλος ή το δέρμα δεν έχει καθόλου ελαστικότητα τότε ο χειρουργός μπορεί να διαλέξει ένα πιο μεγάλο χειρουργείο (παρόμοιο με αυτό που γίνεται στην ανόρθωση μαστών στις γυναίκες).

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΤΑΤΗΡΑ ΙΣΤΟΥ,

είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποκατάστασης στην Ελλάδα και περιλαμβάνει τρία στάδια.

Στο πρώτο στάδιο γίνεται στο χειρουργείο τοποθέτηση του διατατήρα ( ένα ειδικά κατασκευασμένο πλαστικό μπαλόνι) στο σημείο της μαστεκτομής, κάτω από το δέρμα και τους μυς του θωρακικού τοιχώματος. Το χειρουργείο αυτό γίνεται με γενική νάρκωση, διαρκεί περίπου 2-3 ώρες και η ασθενής πηγαίνει σπίτι της την επόμενη ημέρα. Το ‘μπαλόνι’ το φουσκώνει ο Πλαστικός Χειρουργός στο ιατρείο μια φορά το μήνα τους επόμενους μήνες, μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος.

Στο δεύτερο στάδιο, το οποίο είναι μετά από περίπου 6-9 μήνες, αφαιρούμε στο χειρουργείο το ‘μπαλόνι’, δίνουμε στο μαστό το κατάλληλο σχήμα και τοποθετούμε μια σιλικόνη. Συγχρόνως κάνουμε κάποια διορθωτική επέμβαση και στο υγιές στήθος (π.χ ανόρθωση, μείωση, αυξητική), για να επιτύχουμε συμμετρία ανάμεσα στους δύο μαστούς. Το χειρουργείο αυτό διαρκεί συνήθως 3-4 ώρες (ανάλογα με το αν θα χειρουργήσουμε και το υγιές στήθος).

Στο τρίτο στάδιο, κάνουμε αποκατάσταση της θηλής και της θηλαίας άλω. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για αυτό το στάδιο, π.χ δημιουργία της θηλής από το δέρμα του ίδιου μαστού και σχηματισμός της θηλαίας άλω με τατουάζ, ή χρήση δέρματος ή χόνδρου από κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Αυτό το στάδιο συνήθως γίνεται υπό τοπική αναισθησία.

Επιπλοκές: μόλυνση, αιμορραγία- αιμάτωμα, ‘κάψα’, εμφάνιση της σιλικόνης κάτω από το δέρμα, συλλογή υγρού μέσα στο μαστό, μέτριο αισθητικό αποτέλεσμα κλπ. Κάποιες από αυτές τις επιπλοκές αντιμετωπίζονται συντηρητικά με φάρμακα και παρακολούθηση, άλλες επιπλοκές μπορεί να χρειαστούν επανεπέμβαση.

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΥΙΚΩΝ ΚΡΗΜΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

περιλαμβάνει συνήθως δύο στάδια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μύες, δέρμα και λίπος από διάφορα σημεία του σώματος: από την πλάτη, από την κοιλιά ή από τους γλουτούς. Να τονίσουμε ότι αυτά τα χειρουργεία γίνονται μόνο από εξειδικευμένους Πλαστικούς Χειρουργούς, είναι σοβαρά χειρουργεία και εμπεριέχουν κινδύνους τους οποίους η ασθενής πρέπει να γνωρίζει.

Στο πρώτο στάδιο παίρνουμε ένα τμήμα ιστών (δέρμα, λίπος και μύες) από την ίδια την ασθενή, το μεταφέρουμε στο σημείο της μαστεκτομής, και δημιουργούμε ένα μαστό. Σε αυτό το στάδιο, για να επιτύχουμε το επιθυμητό μέγεθος, μπορεί να χρειαστεί και η τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης. Στο ίδιο ή σε ένα δεύτερο χειρουργείο ‘διορθώνουμε’ και τον υγιή μαστό, ώστε οι δυο μαστοί να είναι συμμετρικοί. Αυτά τα χειρουργεία μπορεί να διαρκέσουν 4- 6 ώρες, γίνονται με γενική νάρκωση και η ασθενής πιθανώς να παραμείνει στο νοσοκομείο για 4-5 ημέρες.

Στο δεύτερο στάδιο, κάνουμε αποκατάσταση της θηλής και της θηλαίας άλω.

Επιπλοκές: μόλυνση, αιμορραγία- αιμάτωμα, μερική ή ολική νέκρωση του κρημνού, διαταραχές αισθητικότητας και δύσμορφες ουλές στη δότρια περιοχή (περιοχή από όπου παίρνουμε τον κρημνό), παρατεταμένη ανάρρωση από το χειρουργείο (2-4 εβδομάδες), θρόμβωση κάτω άκρων, μέτριο αισθητικό αποτέλεσμα κλπ. Κάποιες από αυτές τις επιπλοκές αντιμετωπίζονται συντηρητικά με φάρμακα και παρακολούθηση, άλλες επιπλοκές μπορεί να χρειαστούν επανεπέμβαση.

Προσοχή! Αν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε αποκατάσταση μαστού πρέπει να γνωρίζετε:

 • Αν είστε καπνίστρια, καλό είναι να σταματήσετε το κάπνισμα.
 • Μετά την αποκατάσταση η αισθητικότητα του μαστού σας θα είναι μειωμένη και δεν θα είναι όπως στο φυσιολογικό σας στήθος, αλλά μπορεί με την πάροδο του χρόνου να επανέλθει σιγά- σιγά.
 • Μετά τα χειρουργεία θα παραμείνουν κάποιες ουλές, οι οποίες μετά από κάποια χρόνια θα απαλυνθούν και μπορεί να εξαφανιστούν.
 • Αν κάνετε αποκατάσταση με σιλικόνες, υπάρχει μια μικρή περίπτωση μετά από κάποια χρόνια η σιλικόνη να χρειαστεί αντικατάσταση.
 • Μετά τα χειρουργεία θα χρειαστεί να αποφύγετε τη βαριά σωματική άσκηση για 4-6 εβδομάδες (γυμναστική, δουλειές σπιτιού, βάρη κλπ)
 • Αν θα χρειαστεί να κάνετε ακτινοβολίες, η αποκατάσταση θα πρέπει να γίνει μερικούς μήνες μετά που ολοκληρωθούν οι ακτινοβολίες.
 • Πολλά από τα ταμεία σήμερα καλύπτουν όλο ή το μεγαλύτερο μέρος της αποκατάστασης του μαστού.

Συμπεράσματα

Αν η ασθενής αποφασίσει να υποβληθεί σε αποκατάσταση μαστού πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένη για τα υπέρ και τα κατά της κάθε τεχνικής και να είναι προετοιμασμένη ψυχολογικά για μια χρονοβόρα διαδικασία. Η υποψήφια πρέπει να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις για το αποτέλεσμα αυτών των χειρουργείων. Σε γενικές γραμμές να τονίσουμε ότι μια γυναίκα δεν πρέπει να περιμένει να αποκτήσει το ίδιο στήθος το οποίο είχε πριν από την μαστεκτομή αλλά ένα στήθος το οποίο θα έχει ένα σχήμα και μέγεθος το οποίο θα ταιριάζει στο σωματότυπο της, και θα την διευκολύνει στο ντύσιμο και στις καθημερινές της ασχολίες. Όταν μια γυναίκα είναι γυμνή (ακόμα και μετά την αποκατάσταση) το στήθος είναι κάπως διαφορετικό από το υγιές, αλλά όταν είναι ντυμένη ή φοράει στηθόδεσμο τότε τα δύο στήθη δείχνουν σχεδόν όμοια.

Παρόλο που η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ίσως και σε μερικές περιπτώσεις ψυχοφθόρα, η απόκτηση ενός καινούριου μαστού είναι πολύ σημαντική υπόθεση για τις περισσότερες γυναίκες. Ο καινούριος μαστός μπορεί να δώσει αυτοπεποίθηση στην γυναίκα και μπορεί να την κάνει να ξεχάσει τον καρκίνο και ότι αυτός συνεπάγεται. Πριν από 20-30 χρόνια δεν υπήρχε καμία λύση μετά την μαστεκτομή και οι γυναίκες αναγκάζονταν να ζήσουν με αυτήν την παραμόρφωση για πάντα. Τώρα υπάρχουν αρκετές λύσεις και η απόφαση αυτή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Ανακαλύψτε περισσότερα


ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Κηφισίας 195 και Ιερέως Δούση 23 γωνία, Μαρούσι, Αθήνα

(+30) 210 612 7790

[email protected]