Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο ‘όργανο’ του σώματος μας και πρέπει να το φροντίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Το δέρμα μας προστατεύει από το γύρω περιβάλλον και έχει σημαντικές λειτουργίες: όπως η έκκριση του σμήγματος, η λειτουργία της αισθητικότητας, η θερμορύθμιση κλπ.
Το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει μικρά σημάδια, ελιές, οι οποίες μπορεί να είναι τελείως ακίνδυνες ή μπορεί να είναι καταστροφικές για την υγεία μας. Για αυτό και πρέπει να μάθουμε, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού ιατρού να ψάχνουμε το σώμα μας για ύποπτες ελιές.

Έχω μια ελιά στο πρόσωπο/ σώμα, τι πρέπει να κάνω; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε πάρα πολλές ελιές στο σώμα μας, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Τι μπορώ να κάνω για αυτές τις ελιές; Καλό είναι να παρακολουθείτε αυτές τις ελιές και να προσέχετε αν υπάρχει κάποια αλλαγή.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω; Αν έχετε μία ελιά η οποία μεγαλώνει, αιμορραγεί, έχει αλλάξει χρώμα, σας προκαλεί κνησμό (φαγούρα) ή πόνο τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Έχω ακούσει για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, τι είναι αυτό; Τα τρία πιο συνηθισμένα είδη καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό, το ακανθοκυτταρικό και το μελάνωμα.

Ποια είναι η θεραπεία; Στο βασικοκυτταρικό και στο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα η θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή και η βιοψία, και η πρόγνωση είναι πολύ καλή.

Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο δέρματος; Είναι γνωστό ότι η ακτινοβολία του ηλίου μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα, μια πολύ σοβαρή μορφή καρκίνου.

Το μελάνωμα είναι επικίνδυνο; Η αντιμετώπιση του μελανώματος είναι χειρουργική εκτομή και βιοψία, ανάλογα όμως με την περίπτωση θα χρειαστούν και παρακλινικές εξετάσεις (αιματολογικές εξετάσεις, αξονική ή μαγνητική τομογραφία κλπ) και χημειοθεραπεία/ ακτινοβολίες.

Τι πρέπει να κάνω για να προφυλαχθώ από τον ήλιο; Καλό είναι να χρησιμοποιείται αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να εκτίθεστε με μέτρο στον ήλιο.

Ποιος είναι ο ειδικός ιατρός, ο οποίος ασχολείται με αυτό το πρόβλημα; Αν έχετε μια ελιά η οποία σας φοβίζει καλό είναι να επισκεφθείτε έναν Δερματολόγο ή έναν Πλαστικό Χειρουργό, ο οποίος θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει.

Στην περίπτωση που χρειαστώ χειρουργείο τι πρέπει να προσέξω; Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος είναι απλή με χειρουργική εκτομή και συρραφή του τραύματος υπό τοπική αναισθησία.

Αν η ελιά είναι στο πρόσωπο τι πρέπει να κάνω; Αν ο όγκος είναι πάνω στο βλέφαρο, στα χείλη ή στη μύτη ή ο όγκος έχει πολύ μεγάλο μέγεθος η αφαίρεση του είναι πρέπει να γίνεται από έναν έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό. Ανάλογα με την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση σε ένα ή δύο στάδια, με μόσχευμα ή κρημνό.

Αν αφαιρέσω την ελιά θα μου μείνει κάποιο σημάδι; Όταν γίνετε κάποια χειρουργική επέμβαση (ακόμα και αν γίνει από Πλαστικό Χειρουργό) πάντα παραμένει κάποιο σημάδι. Οι Πλαστικοί Χειρουργοί όμως είναι ειδικοί και προσπαθούν πάντα να κάνουν καλής ποιότητας ουλές, οι οποίες είναι καλά ‘κρυμμένες’.

Αυτή η ουλή θα φύγει; Οποιαδήποτε ουλή στην αρχή είναι κόκκινη και σκληρή και μετά από μερικούς μήνες γίνεται άσπρη (σαν το υπόλοιπο δέρμα) και πιο μαλακή και σιγά- σιγά ‘εξαφανίζεται’.

Οι ελιές, οι σπίλοι, είναι ένα πάρα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και είναι συνήθως ακίνδυνες. Παρόλα αυτά κάποιες ελιές είναι επικίνδυνες και χρειάζονται αντιμετώπιση. Όπως είναι κατανοητό η κατάλληλη θεραπεία των όγκων του δέρματος πρέπει να γίνεται πάντα από έναν εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό και μόνο τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Λ. Μιχαλάκη, MD, MRCS, EBOPRAS
Πλαστικός Χειρουργός